Rotter og mus – forskellen?

Rotter og mus, hvad er forskellen?

Bekæmpelse af mus og rotter

Rotter og mus er en alvorlig gene for mennesket, men et alment skadedyr i Danmark.

Rotter

Rotten er et dyr, der er skabt til at overleve de fleste ting. Den brune rotte er en hyppig art i Danmark, og er er udover at være en dygtig svømmer også god til at grave, gnave, løfte, snige sig, klatre og hoppe. Kort sagt kan rotten bevæge sig overalt, og meget få ting kan stoppe den. Rotten søger alt føde den kan komme i nærheden af, men fortrækker kornprodukter. Det kan derfor være utrolig svært at skille sig af med rotterne, når de først har etableret sig i dit område.

Hvis du har mistanke om rotter på din matrikel og ikke har set skadedyret endnu, kan det vurderes på følgende tegn:

Lugt

Rotten efterlader en skarp lugt, der vil minde dig om kloak eller en grisestald. Lugten spreder sig fra rottereden, og den vil derfor mere og mere intens jo mere du nærmer dig reden.

Lyde

Din mistanke er måske opstået, fordi at du har hørt forskellige gnavelyde, hvin og skrig i dit hjem eller på din matrikel.

Visuelle tegn

Rotten efterlader ofte tegn overalt, som tegner på aktivitet ved, i eller omkring din bygning. Rotten efterlader ekskrementer og huller både inden- og udendørs. Derudover kan det også ses hvor rotten har færdes, da der disse steder opstår løbespor i form af en fedtet og brun belægning, som består af urin og kirtelsekret fra rotten. Dertil laver rotten en rotterede et tørt og trygt sted, som består af hvad den nu kan finde på din vej.

Mus

Musen minder på mange måder om rotten, og du kan i mange tilfælde bekræfte din mistanke om musen, på samme måde som ved rotten. Musen efterlader også ekskrementer, lugt og gene i sit nærmiljø. Dog skal du være opmærksom på, at musen kan bevæge sig flere steder, end rotten kan, da den er mindre en rotten, og derfor kan snige sig ind i huller, der er mindre end en lillefingers bredde.