Væggelus

Væggelus lever af blod

Den foretrækker at suge blod på mennesker, men kan også suge på dyr som fx kaniner, rotter, mus og fugle.

Hvordan ser væggelusen ud?

Væggelus er lysebrune til mørkt rødbrune dyr. De har seks ben, er vingeløse og bliver 5-7 mm lange. Kroppen er meget flad, medmindre den har drukket blod for nylig.

Det tager en væggelus 5-10 minutter at fylde sig med blod. En voksen hun tager omtrent sin egen vægt i blod svarende til cirka 8 mg. Nymferne (ungerne) kan tage op til 4-5 gange deres egen vægt, men er til gengæld meget mindre end en voksen hun.

Hvor bor væggelusen?

Væggelusen gemmer sig om dagen i revner og sprækker og kommer først frem om aftenen og natten for at spise. Den finder sin vært ved hjælp af forskellige duftstoffer og den kuldioxid, en sovende vært ånder ud. Det sidste stykke (cirka en meter) bliver den også ledt på vej af kropsvarme fra værten.

Gemmestedet er også der, hvor hunnen lægger sine æg, 4-5 om dagen, hvilket under ideelle forhold kan blive til 200 æg for én hun. Dog er forholdene sjældent ideelle, og antallet af væggelus en hun producerer, er derfor langt mindre i virkeligheden.

Når æggene klækkes, kommer nymferne ud. De ligner miniudgaver af de voksne dyr – til at begynde med kun 1 mm lange og derfor svære at få øje på. De lever også af blod og vokser igennem fem nymfestadier. De bliver voksne på 1-2 måneder, hvis det er varmt nok og samtidig adgang til et måltid blod i hvert af de fem stadier.

Temperaturen er vigtig for hvor hurtigt, væggelus udvikler sig. Er temperaturen under 13°C, udvikler de sig slet ikke. Over 13 °C og op til 30°C går det hurtigere og hurtigere, jo tættere på de 30. Over 30°C går det igen langsommere og ved 45 °C dør væggelus næsten øjeblikkeligt.

De voksne væggelus kan overleve meget længe uden blod, op til et år ved 13 °C og ca. 2 månederved stuetemperatur. I så fald er det udtørring, der i sidste ende slår dem ihjel. Væggelus overlever altså længst i kølige og fugtige omgivelser, medens meget varme og tørre omgivelser tager livet af dem.

Det er klimaet på selve væggelusens skjulested, der gælder. Så selvom der er varmt og tørt i boligen, kan der sagtens være køligt og fugtigt i en skjult sprække, eller fx i en kuffert som opbevares i kælderen.