Skægkræ

Hvad er skægkræ?

Det lille insekt skægkræ er en slægtning til den velkendte sølvfisk, vi ofte ser pile rundt i badeværelset og andre fugtige steder i boligen. Men skægkræ er anderledes – og de kan gøre større skade.

Hvordan ser skægkræ ud?

Det nyligt immigrerede insekt kan blive op til to centimeter langt. Derudover har det lange antenner og tilhørende haletråde, der er lige så lange som kroppen. Det lille insekt opholder sig i store horder, elsker varme boliger og har en levetid på omkring syv år – og i løbet af dens lange liv kan den lægge omkring 150 æg.

Skægkræene er en ubehagelig og en uvelkommen gæst

Det er betydelig mere ubehageligt at få skægkræ på besøg i hjemmet end sølvfisk. Skægkræene formerer sig nemlig i hobetal, når de først er rykket ind – og de kan være meget svære at få bugt
med. Genen fra skægkræ er ret betydelig. De gør ikke nogen større skade, men i modsætning til sølvfisk spreder de sig rundt i huset, sætter sig bag reoler og skabe og går i vores madvarer. Og mens problemer med sølvfisk som regel kan klares med en rengøring, er skægkræ svære at behandle.

Hvor opholder skægkræ sig?

Skægkræ er glade for at opholde sig på varme, tørre og mørke steder som for eksempel under lister, i væggen, i små rum og i skabe. De har ingen fjender inden for hjemmets fire vægge, og husenes isolering hjælper dem med at gemme sig. Skægkræ er nøjsomme og dygtige til at skjule sig. Udviklingsmæssigt har de en lang række stadier, og de kan være ganske små. Derfor kan de komme ind de mest fantastiske steder, og det kan være svært at vide, hvor de er.

Hvad er sølvfisk?

Sølvfisk (også kaldet sølvkræ) er en art vingeløse insekter med en længde på 12-25 mm. Arten bærer det latinske navn Lepisma Saccharina. Sølvfisken tilhører en orden af “urinsekter” kaldet thysanura, der har eksisteret i mere end 300 mio. År. Man kan derfor med en vis ret betragte sølvfisken som et slags overvintret fossil eller insekternes svar på den blå fisk.

En sølvfisk lever 3-4 år, hvilket er en anseelige alder for insekter. Nogle individer bliver endda helt op til 8 år gamle.

Sølvfisk bliver ved stuetemperatur typisk kønsmodne inden for 1 år. Til gengæld lægger en hun sjældent mere end en snes æg i sin levetid. Sølvfisk skifter ham mellem 1 til 4 gange om året.

Thermobia domestica, også kaldet ovnfisken, forveksles ofte med sølvfisken. Ovnfisken kan blive op til 2 cm lang. Den er grålig med mørke pletter. Ovnfisken er meget glad for varme og kan leve i lidt tørre miljøer. Men ellers er ovnfisken meget lig sølvfisken.

Call Now ButtonRing 30913700
%d bloggers like this: