Fluer

Fluer er til gene

Det er ikke kun os mennesker fluerne genere, men også vores dyr

Fluer kan være til stor gene og specielt i stalde udgøre et stort problem.

Det er selvfølgelig “træls” for os mennesker, men ikke mindst dyrene er meget generet af de mange fluer. Også beboelse tæt ved landejendomme og f.eks. Minkfarme, kan være meget generet af fluer.

Vi bekæmper effektivt alle arter af fluer med sprøjtning uden hverken lugt eller andre
gener.

Klyngefluer

Specielt i efteråret kan der opstå problemer med klyngefluer. Det er oftest i huse der ligger højt eller har høj rejsning på tag. De samler sig og kommer ind på lofter for at overvintre. Hvis der fra loft til beboelse er sprækker, kan de blive et stort problem, som kræver professionel hjælp.

Alle kender den almindelige stueflue. Den kan være møgirriterende, når den summer omkring hovedet på en og nogle gange er stuefluerne så talrige, at det kan virke uhygiejnisk. De svirrer omkring og sætter sig overalt, de sidder og pudser sig ivrigt og ser helt renlige ud, samtidigt mens vi godt ved, at lige dét er de i hvert fald ikke. Men stuefluen er et spændende dyr, som der er god mening i at beskæftige sig lidt mere med, fordi den netop er så almindelig. Herunder kommer derfor nogle forskellige historier om stuefluer – ikke alt er for sarte sjæle, men interessant er det!

Stuefluen

Er én ud af i alt 1 ca. 3.000 fluearter i Danmark. Alle fluer har kun to vinger (deraf navnet på den gruppe, de tilhører: Tovingede (på latin: Diptera)). Bagved vingerne har de nogle såkaldte haltende (eller svingkøller, om man vil), som er nogle køllelignende strukturer, der evolutionært betragtes som omdannede bagvinger. Disse haltende pisker rundt, når fluen flyver og bruges formodentlig både til at holde balancen og til kinæstetisk sansning. En stueflue flyver med en gennemsnitshastighed på 7,2 km/t og slår med vingerne cirka 20.000 gange i minuttet for at holde sig i luften. Dette giver den velkendte, irriterende summen.

Stuefluen er udbredt og almindelig overalt i Danmark, hvor den først og fremmest findes i og omkring vores boliger. Den er især almindelig på landet, hvor den kan være en stor
plage i stuehuse og stalde. Man kan godt sige, at den strengt taget slet ikke lever i den danske natur, men netop kun i forbindelse med mennesker. Over alt på jorden findes den – fra troperne til arktiske område, fra Nairobi til Nuuk.

Stuefluens latinske navn er Musca domestica, hvilket betyder “den hjemlige flue”. Man regner med, at stuefluen kom til Nordeuropa for omkring 2.500 år siden, da man begyndte at holde husdyrene på stald om vinteren. Den spredte sig hurtigt fra Sydeuropa, hvortil den var kommet fra Afrika, som man almindeligvis regner for det sted, hvor den oprindeligt opstod. Fluer har fandtes på jorden meget længe

(… Meget længere end mennesker) og man kan den i dag i ravstykker se fluer, der er 50 millioner år gamle.

Ring til os på

70 32 37 00